Landana Geit Oud – Vijgen met gesmolten geitenkaas

Ingrediënten

150 gr Landana geitenkaas Oud
400 ml rode port
50 gr + 3 el suiker
1 kaneelstokje
8 verse vijgen
1 el boter
100 gr walnoten
3 stronkjes witlof
1 el olijfolie

Pluk enkele blaadjes witlof van de stronk en besprenkel ze met een beetje olijfolie. Haal de vijgen uit de oven en laat ze even afkoelen tot ze lauwwarm zijn. Verdeel de witlofblaadjes over de borden en leg de vijgen erop. Strooi de gekarameliseerde walnoten erover en garneer het geheel met een paar druppels van de rijke portsiroop.

Breng de port samen met drie eetlepels suiker en het kaneelstokje aan de kook en laat het inkoken tot een dikke siroop. Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C (175°C hetelucht). Snijd de vijgen aan de bovenzijde kruislings in tot iets over de helft en vul ze met de geraspte Landana Geitenkaas Oud. Zet de vijgen ongeveer zes minuten in de oven, zodat de kaas licht smelt.

Smelt in een pan de boter met vijftig gram suiker tot de suiker begint te karamelliseren en een lichtbruine kleur krijgt. Voeg de walnoten toe en laat ze kort meebakken tot ze goudbruin en knapperig zijn. Haal de noten uit de pan en laat ze afkoelen op een vel bakpapier.